2962

 

 FESTIVAL CEMENT: 26 MEI t/m 1 JUNI
KAARTVERKOOP START 3 APRIL 

Datum
Arjuna Vermeulen
Dans / Language no Problem

Arjuna Vermeulen

Paradigm

Wat als liefde en haat geen tegenpolen zijn, maar uit dezelfde kracht komen? Wat als het ene slechts de schaduw is van het andere? Dat is wat Paradigm op een fysieke manier onderzoekt. De lichamen van dansers Shailesh Bahoran, Patrick Karijowidjojo en Keshaw Manna bewegen in een eindeloze wisselwerking van duwen en trekken, breken en helen. Met hiphop en breakin' als taal, rauw en ritmisch. Een gesprek waarin geen woorden nodig zijn.

Een paradigma is een kader waarin we de wereld begrijpen. Maar wat als dat wankelt? In het schijnsel van bewegende lijnen en op de pulserende klanken van adem, ritme en stilte, kantelt de perceptie. Haat en liefde worden geen uitersten, maar schakeringen binnen één vloeiende beweging. Paradigm is geen conclusie, maar een uitnodiging: kijk, herken en kantel mee.

Ezra Veldhuis & Bosse Provoost
Multidisciplinair / English Spoken

Ezra Veldhuis & Bosse Provoost

a pulse with no body a sun with no sky

Wat droomt een rat? Kent een spons het verschil tussen zichzelf en de wereld? Ga liggen en laat je dagelijkse modus van kijken en denken los. Kun je de wereld heel even ervaren voorbij je eigen lichaam?

Onder een boog van licht midden in de zaal word je uitgenodigd om je open te stellen voor onverwachte verbanden tussen lichtvlekken, geluidsflarden, lichamen en apparaten. Een stem voert je mee naar manieren waarop andere levensvormen de wereld ervaren. Want ondanks onze verschillen rijmen onze lichamen wel met elkaar. 
 
Frederico Araujo
foto Frin Platteeuw
Performance / Nederlandse première / English Spoken

Frederico Araujo

SHARK

Een uur lang houden twee spelers een volleybal hoog. Als een metafoor voor het leven en theater. Al rallyend in een match onderzoeken ze vragen rond grenzen in de maatschappij zoals immigratie, identiteit en anders zijn.

Hoeveel pas je je aan om deel te zijn van “een nieuw team”? Is de moeite die ze doen genoeg om hun doel te halen? In hoeverre overlapt performativiteit in theater en sport? Zijn ze spelers of performers? Hoe meer tijd verstrijkt, hoe vermoeider de lichamen raken van hun inspanningen om de bal maar in de lucht te houden. SHARK is een onderzoek op het snijvlak van sport, performance en theater.
 
Gerben Vaillant en Fleur van den Berg
foto Marco Heyda
Festival / English Spoken

Gerben Vaillant en Fleur van den Berg

on smoke and airconditioning

Misschien is dit juist het ding met personage A en personage B: dat ze niet zoveel te zeggen hebben. Personage A ontmoette ik ooit toevallig op een feestje - eigenlijk best een saaie guy. Voor B werkte dat anders. Een paar diepe ademhalingen en hij bestond — rusteloos en levendig. Nu ze hier zijn, houden ze me 's nachts wakker met al hun details. Ik vraag me af waar ze heen gaan en hoe ze aan al dat leven zijn gekomen.

on smoke and airconditioning is een wankel verhaal—een fictie die trillend tot leven komt en weer sterft—verteld door vertellers die zich hechten personages die geen duidelijke bestaansreden hebben. Het is een voorstelling die danst met de noodzaak om fictie te maken. Een voorstelling die soms de levendige details interessanter vindt dan hun rol in het narratief. Maar vooral is on smoke and airconditioning een studie naar a sense of life.
Hanneke van der Paardt
foto Joachim Dette
Theater / Nederlands gesproken

Hanneke van der Paardt

BANG

Je bent negentien, net op kamers, net begonnen aan een nieuwe opleiding, en opeens ben je bang. Eerst hoop je nog dat het alleen een MDMA-dip is, maar dan… dan blijf je bang. 

In deze monoloog trekt Hanneke van der Paardt haar leven uit elkaar en probeert ze vervolgens de hele zooi weer in elkaar te zetten. BANG gaat over die bizarre jaren wanneer je net weg bent bij je ouders, maar nog nergens anders echt aangekomen bent. Over hoe angst ons in die jaren keihard kan pakken en over wat je dan in godsnaam moet gaan doen.
Heintz & Kop
Performance / Doorlopend / Première / Language no Problem

Heintz & Kop

Lift Off

Sinds het begin der tijden staren we naar de sterren, op zoek naar betekenis, perspectief, en onze plek in het heelal. Maar wat als je niet omhoog hoeft te kijken om dat gevoel van oneindigheid te ervaren?

In deze grote kleine ruimtereis nemen we je mee langs Orion, de Grote Beer en Cassiopeia—een choreografie van sterrenbeelden die je leidt naar de rand van ons zonnestelsel. In Lift Off onderzoeken we hoe we die overweldigende grootsheid kunnen oproepen in een kleine, alledaagse ruimte zoals een lift. Een plek waar je normaal gedachteloos instapt, verandert in een lanceerplatform voor verstilling en verwondering. 
Hélène Vrijdag
foto Mark Bolk
Muzikale performance / English Spoken

Hélène Vrijdag

my sweet nasty lunacy

my sweet nasty lunacy is een muzikale ode aan de hysterische vrouw. Met hyperpop bangers geeft Woman Folly een show voor the girls, the gays, the en the theys. In een arena van bewegend licht en concertconventies krijg je soft setlist from sweet sweet hell.

Woman Folly, het alter ego van Hélène Vrijdag (STUDIO SIBLING), is een queer en feministisch antwoord op het personage Vrouwe Zotte uit het boek Lof der zotheid van Erasmus. Ze draait het vrouwonvriendelijke beeld van hysterie om en belichaamt dwaasheid op haar eigen queer manier. In plaats van zot of zwak is Woman Folly vooral klaar met het patriarchaat: “Am I mad, or am I just angry?” 
het zuid land
foto Suus Waijers
Installatie / Doorlopend / Nederlands gesproken

het zuid land

Draagt u soms een joggingpak?

107 kinderen schreven een brief aan drie verschillende figuren met veel macht: hun ouders, de baas van een land of een god. Wat willen ze van hen weten? Hoe kijken zij naar macht? Wat zouden ze graag anders willen zien?  

Onze hiërarchische wereld hangt aan elkaar van structuren, regels en systemen die zijn bepaald door volwassenen. Met tientallen handgeschreven brieven stellen kinderen de macht ter discussie in een doorlopende theatrale installatie. Stap naar binnen en kijk door middel van de eigenzinnige, ontroerende en grappige brieven vol vragen naar de wereld door de ogen van deze jonge mensen.
 
King Sisters
Lonneke van der Palen
Muziektheater / Cement Productie / Nederlands gesproken

King Sisters

Het Zing Ontbijt

Aan de ontbijttafel bij de King Sisters smeer je niet alleen een boterham, maar ook je keel. Het Zing Ontbijt is een muzikaal ochtendritueel vol hoop, speelsheid en onverwachte harmonie.

Niet alleen danst de hagelslag over tafel en fluit de ketel een liedje, ook het publiek zingt mee. Want elke stem telt, hoe die ook klinkt. Helder of schor, jong of oud, bescheiden of krachtig. We zijn met elkaar verbonden, of we nu de boter doorgeven of een klank zingen. Samen met multi-instrumentalist Wessel Schrik transformeren de zussen Joske, Annelie en Marthe Koning een simpel ontbijt tot een moment van gezamenlijkheid.  

Let op: ondanks dat dit theatrale concert geen kindervoorstelling is, zijn alle leeftijden en stemmen welkom.
Lotte Boonstra
foto Simon Van Looveren
Multidisciplinair / Opening / Doorlopend / Cement Coproductie / Language no Problem

Lotte Boonstra

MAN MADE MASS

In deze museale choreografie worstelen twaalf personen tussen de 10 en 73 jaar zich door de grootsheid van menselijke creaties. Ze zitten vast in stukken beton, vergroeien met hopen zand en dragen stukken aardkorst mee. Hoe verhouden onze lichamen zich tot de massa die ons omringt?

MAN MADE MASS is een levende expositie, een doorlopende choreografie van mensen en sculpturen. We zien de mens die vastzit en op zoek gaat, vernietigt en creëert, ploetert en zorg draagt. Een monumentaal werk dat de immense impact van de mens op aarde thematiseert maar tegelijkertijd een intiem portret is van het menselijk bestaan. 
Marius Lefever, Senne Vanderschelden en Jef Van der Burght
Bert Duerinck/De Grote Post
Objecttheater / Nederlandse première / Language no Problem

Marius Lefever, Senne Vanderschelden en Jef Van der Burght

Silly Symphonies

Van crashende auto’s tot neerdwarrelende parachutisten en van zinkende vissers tot vallende vogels: Silly Symphonies laat werelden ontstaan en vergaan, alleen met geluid.

Drie spelers maken live geluidseffecten – ook wel bruitage of foley genoemd – en creëren daarmee telkens opnieuw scènes waarin alles anders loopt dan verwacht. Zonder woorden, met alledaagse objecten en een flinke dosis verbeelding, geven ze vorm aan onvoorspelbare eindes. Lichtvoetig, speels en zonder het donker uit de weg te gaan, brengt Silly Symphonies een ervaring die voor alle leeftijden iets te ontdekken biedt.

Silly Symphonies is voor iedereen vanaf 10 jaar.
 
Maxime Dreesen
foto Olympe Tits
Theater / English Spoken

Maxime Dreesen

PEEKABOO

Hoe zou je leven eruit zien als je je seksualiteit opnieuw kon onderzoeken in de publieke ruimte? PEEKABOO is een visioen waarin de wereld een seksspeeltuin is. Een wereld waarin muziek, hypnose, drag, tekst en dans samenkomen.

Dit universum verbeeldt nieuwe manieren van contact via ‘cruising’: het zoeken van vluchtige, seksuele contacten in de buitenlucht. Maxime Dreesen benadert dit fenomeen als het verdwalen in een web van experimentele relaties en onverwachte ontmoetingen. Nieuwsgierigheid en opwinding vormen de rode draad door dit verhaal, dat kinky comedy, campy musical songs en intieme ASMR samenbrengt in een dromerig, teletubbie-achtig landschap.
 
Mooni Van Tichel
foto Willem Mevis
Dans / Language no Problem

Mooni Van Tichel

STILL RADIANT ALIVE

Aanvallen, verdedigen, zweet afvegen en herladen. Een onsterfelijke superheld gaat eindeloos door, schijnbaar moeiteloos verder bouwend aan een ingebeeld super-lichaam en super-verhalen. Maar langzaamaan ontstaan er kleine barsten in haar grootse gebaren. Kan deze held de wereld veranderen? Of zit ook zij vast in een systeem zonder uitweg?

In deze solo werkt Mooni vanuit een stop motion bewegingskwaliteit, die nauwgezet de beat volgt. Ze onderzoekt vraagstukken rondom geweld, macht, glorie, pijn en kwetsbaarheid, laverend tussen bovenmenselijke onaantastbaarheid en menselijke zwakheid.
 
Plankton
foto Lonneke van der Palen
Beeldend theater / Première / Cement Productie / Language no Problem

Plankton

Elke rots wordt ooit een kiezelsteen

Vanuit een miniatuurversie van de zaal waarin je zit, neemt Plankton je mee op een reis door de toekomst. Want wat gebeurt er als de mens er niet meer is? 

Langzaamaan kruipen planten door de kieren van de muren. Beetje bij beetje brokkelt de achterwand af. Reusachtige golven overspoelen de stoelen. Er ontstaat zelfs nieuw leven. De zelfgeknutselde, heel precieze miniatuurversie van de theaterzaal transformeert tot een nieuwe wereld. Plankton prikkelt de fantasie met een intiem kunstwerk voor alle leeftijden zonder woorden. Elke rots wordt ooit een kiezelsteen is een uitnodiging tot groter denken, maar dan op microschaal, voor iedereen vanaf 6 jaar.

Deze voorstelling 
Radicale Gezelligheid
foto Elodie Vreeburg
Muziektheater / Nederlands gesproken

Radicale Gezelligheid

De berg, de hoop, de zooi

Wat betekent genezing als je weet dat je nooit meer beter wordt? De berg, de hoop, de zooi is een reisverslag van een moderne bedevaart waarin makers Lotte Lola en Lisanne in hun bikini een besneeuwde berg beklimmen, op zoek naar een bredere definitie van het woord ‘genezing’.

Beide makers van Radicale Gezelligheid hebben een chronische ziekte, en zullen medisch gezien waarschijnlijk nooit genezen verklaard worden. Tijdens een groepsreis naar Polen zoeken ze de grenzen en mogelijkheden van hun lichamen op. Ze onderwerpen zich aan ademhalingsoefeningen en extreme kou. Thuis zetten ze hun zoektocht voort door in gesprek te gaan door andere mensen met een chronische ziekte. Hoe draag je pijn? Wat was een helende ervaring? Hoe kun je vertrouwen vinden in een onstabiel lichaam?
Ruth Bruyneel (Meurman & de Rudy)
foto Fran Van Gysegem
Muziektheater / Nederlands gesproken

Ruth Bruyneel (Meurman & de Rudy)

DEVICKY. (wax the pain away)

In de waxsalon van Vicky komen niet alleen haren los, maar ook verhalen die onder de huid verborgen zaten. Al roepend, kreunend en huilend leggen Vicky en haar collega’s vraagstukken over vrouwbeelden, geilheid, huidhonger, zelfliefde en eenzaamheid bloot.

Te midden van opzwepende electrobeats, lyrisch gezang en ritmische klankgedichten mist Vicky haar moeder en vraagt ze zich af wat voor vrouw ze is en wil zijn. DEVICKY. (wax the pain away) is een electro-tragedie op het snijvlak van theater en concert.
Tibau Beirnaert & Laurens Aneca
foto Thomas Dhanens
Performance / Engels met boventitels

Tibau Beirnaert & Laurens Aneca

Zero Feet Away

Seks is tegenwoordig minstens even digitaal als fysiek; we zijn met elkaar verbonden algoritmes geworden. Hoe kraken we de code die ons gevangen houdt in beperkende patronen?

Een naar intimiteit hunkerende shapeshifter gebruikt dating/hookup apps om seks te vinden. In diens zoektocht stuit het wezen op de mogelijkheden en beperkingen van moderne technologie. Dragen de apps bij aan een nieuw regime van verlangens? Kunnen ze heteronormatieve structuren doorbreken? En kan de shapeshifter hun eigen vorm vinden?
 
WOLF WOLF
foto Leontien Allemeersch
Theater / Nederlandse première / Nederlands gesproken

WOLF WOLF

Dromers

Buiten hangt de lente in de lucht, maar drie personages trekken zich liever terug in een cocon van winters duister. Binnen in hun huis bouwen ze aan een eigen droomwereld. 

Erotische gevoelens, gedeelde obsessies en onderlinge krenking bepalen in wisselende verhoudingen het spel van de drie in hun vacuüm. Maar de realiteit laat zich niet buiten de deur houden. Langzaam brokkelt hun paradijs af - het is het begin van het tragische einde.
 
Zephyr Brüggen, Niels Kuiters, Bambí Benkö, Han Ruiz Buhrs
foto Eos Brüggen
Ervaringstheater / Nederlands gesproken

Zephyr Brüggen, Niels Kuiters, Bambí Benkö, Han Ruiz Buhrs

Het Dromenpaleis: interactieve sessie over de collectiviteit van onze dromen

Wat als je nachtelijke dromen niet alleen persoonlijk zijn, maar ook collectief? Wat kunnen onze gezamenlijke dromen zeggen over de wereld waar we in leven en ons beeld van de toekomst?

Het Dromenpaleis zoekt: dromers! Samen met jou gaan makers Zephyr Brüggen, Niels Kuiters, en Bambí Benkö op zoek naar de rode draad van onze dromen. Geïnspireerd door het collectieve droomdagboek Das Dritte Reich des Traums van Charlotte Beradt, gaan de makers op zoek naar hoe de huidige surrealistische maatschappij zich in ons onderbewustzijn manifesteert. Door middel van interactieve sessies (inclusief dromenthee en een droomdagboek!) bouwen ze aan een archief van waargebeurde dromen. Het archief dat ze onder andere op Festival Cement aanleggen, vormt de basis voor een mobiele theatrale installatie.
 
Bordje Cement
Festival

Bordje Cement

Eet je een hapje mee?

Voorafgaand aan de voorstelling een hapje eten? Schuif dan aan voor een Bordje Cement in ons Festivalhart in de Verkadefabriek.

Tot één dag vooraf kun je online je Bordje Cement aanschaffen, waarbij je voor €17,55 mee eet. Vanaf 17.00 uur tot 19.00 uur kun je aanschuiven voor een vegetarische of vegan maaltijd, geserveerd zonder ruwe bouwmaterialen.

ma 26 mei - zo 1 juni 17:00 - 19:00 uur