Bordje Cement
Eet je een hapje mee?
Vanaf 17.00 uur tot 19.00 uur serveren we voor € 17,50 een speciaal Bordje Cement.
De bossen branden af, de zeespiegel stijgt, de ongelijkheid groeit. Ondertussen twijfelen we. Aan de wereld, aan onszelf, aan goed en kwaad. Om wat voor helden vraagt deze wereld?
Je kent de kortfilm. Nu stellen Joeri Happel en Lucas van der Vegt je voor aan de kortvoorstelling, waarmee ze je binnen een paar minuten bij de lurven grijpen. Een explosie in slow motion. Tijd ingedikt en uitgestrekt.
“Ik ben heel lang bang geweest.
Voor de wereld die jij schiep.
Voor hoe wreed jij hem maakte.”
Een prominent politica komt aan de vooravond van de verkiezingen stil te staan in een verlaten omgeving. Haar kind zit op de achterbank. Deze noodgedwongen stilstand doet haar achterom kijken. Hoe is ze op dit punt gekomen? Welke offers moest ze brengen als alleenstaande moeder en wat is de neerslag van dit alles op de opvoeding, van haar kind?
In Liberty Bell onderzoekt het zuid land de wisselwerking en het spanningsveld tussen kind en volwassene, tussen jonge speler en actrice, tussen kind en moeder.
Elmer Kouwenberg raakte 28 jaar geleden verlamd. Zijn zorgteam bestaat uit drie zorgverleners/kunstenaars. Sinds 2021 doen ze samen onderzoek naar zorg, nabijheid en onze verhouding tot de ander.
Drie makers/onderzoekers nemen je mee in de wisselwerking tussen hun achtergrond als dansers en de fysieke dimensie van hun werk met Elmer. In hun werkwijze worden (lichamelijke) beperkingen niet simpelweg ervaren, maar erkend als intrinsiek en onmisbaar onderdeel van het proces. In een intieme setting word je uitgenodigd om je schoenen uit te doen en deel te nemen.
Twee theatermakers stellen zich de vraag ‘wat te doen?’ in een wereld die langzaam uit elkaar lijkt te vallen en te groot is geworden om nog te overschouwen. Ze voelen dat ze iets moeten doen. Samen. Voor het te laat is. Maar wat? En wat verwacht het publiek? Wat verwachten ze eigenlijk zelf?
Ze belanden in een schemerzone tussen droom en daad, tussen verlangens en verwachtingen, tussen stilstand en beweging. Met de moed der wanhoop en met meer geluk dan kunde proberen ze te verschijnen om niet te verdwijnen.
Zullen de twee het einde van de voorstelling halen?
Ben jij ook een bangerik? Durf jij ook soms 's nachts niet naar de wc omdat er vanuit elk donker hoekje een tijger tevoorschijn zou kunnen springen? Heel eng! Of misschien stiekem ook wel op een leuke manier spannend?
In een avontuur vol poppen, pop-ups, visuele trucs, livemuziek en veel humor onderzoekt Sonja van Ojen het bang zijn voor het onbekende. In Het Donker komt het donker tot leven; uit een schaduw, een doos, je broekzak of gewoon een donker hoekje van het podium. Wat zou er allemaal in het donker verstopt zitten? Een krokodil of een bananensoes? Een hijskraan of een tandenborstel?
--Wegens ziekte is deze voorstelling vervallen--
Op 24 maart host theatermaker Maxime Dreesen/Tabooboo een afterparty gone wild in het festivalhart van Festival Cement. Blozende wangen, drag DJ’s, queer music artists en dancing creatures all over the place. Laat je nagels doen, zing hard mee, shake your booty, drink cocktails in een hoekje of rol door het gras: alles kan.
In november 2022 nodigden we jonge afgestudeerde en autodidacte theatermakers, choreografen, performers, tekstschrijvers en scenografen uit om hun beste concept voor een voorstelling of performance in te sturen en mee te dingen naar De Troffel 2023.
De vele inzendingen worden met veel plezier gelezen door een leescommissie, bestaande uit Tamara Roos, Enrica Camporesi en Sam Schwarz. Zij selecteren acht concepten.
Op 20 maart pitchen om 13.00u de geselecteerde makers hun plannen. Dat doen zij voor een jury, die dit jaar bestaat uit: Joost Segers, Joanne Mensert en Sophie Sanders.
Op 20 maart om 19.00u zal de jury de winnaar van De Troffel 2023 bekend maken.
Wat is er in ‘s-Hertogenbosch voor jongeren te doen op gebied van cultuur? Een heleboel! Maar hoe weet je als je tussen de 17 en 20 bent wat echt leuk is? En met wie bezoek je die activiteiten dan? Het antwoord op je vragen is: Dat doe je met de Young Creatives.
Op 24 maart bezoekt deze groep Festival Cement, nemen ze een kijkje backstage en eten ze samen met de crew een hapje mee.
We nodigen tijdens het festival een aantal festivalgasten uit als cadeau aan de jonge makers. Zij bezoeken voorstellingen, gaan in gesprek met makers en geven op allerlei momenten en plekken hun bevindingen terug. Dikke kans dat je ze tegen het lijf loopt bij een voorstelling of dat ze bij ze aan tafel zitten tijdens het eten.
De Festivalgasten van dit jaar zijn Ruth Benschop (lector bij het Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, Hogeschool Zuyd, te Maastricht) en Ruth Mariën (artistiek coördinator d e t h e a t e r m a k e r).