Silke Huysmans & Hannes Dereere
Keer terug naar overzicht

Silke Huysmans & Hannes Dereere

Pleasant Island: een reis naar het eilandje Nauru door verleden en heden

Nauru is een klein eiland in de Stille Zuidzee en het onderwerp van de voorstelling Pleasant Island van Silke Huysmans & Hannes Dereere. Na grootschalige mijnbouwactiviteiten bleef het eiland ecologisch en economisch verwoest achter.

Silke & Hannes nemen ons, aan de hand van een fotoreeks, mee op reis naar het eiland door verleden en heden.

"Nauru is een klein eiland in de Stille Zuidzee. Onder koloniaal Europees en Australisch bewind werden op het eiland in de vorig eeuw grootschalige mijnbouwactiviteiten opgestart. Het binnenland werd uitgegraven tot er niets meer overbleef. Het eiland bleef ecologisch en economisch verwoest achter.

Door de annulering van hun documentaire theatervoorstelling Pleasant Island, willen Silke Huysmans en Hannes Dereere een onuitgegeven deel van hun onderzoek met het publiek delen. In deze fotoreeks die ze op het eiland maakten, wordt de fysieke aanwezigheid van de vroegere mijnbouw en kolonisatie tegenover het heden gezet.

Vandaag heerst op Nauru een klimaat van censuur voor media en onderzoekers die het eiland willen betreden. Die kwam enkele jaren geleden tot stand toen Australië – één van de voormalige koloniserende machten – het eiland overtuigde om tegen een grote financiële vergoeding bootvluchtelingen en asielzoekers in gesloten detentiecentra op te vangen.

Deze beelden maken geen deel uit van de voorstelling, maar zijn een inkijk in het vooronderzoek die Silke en Hannes voor deze gelegenheid met Festival Cement willen delen."

Bron archiefbeelden: Goodey, D. (2014). Snapshots and Snippets: Old Nauru and the Phosphate Industry, New South Wales, Australia: Forestville.

 

Met deze constructie werd de grondstof die op het midden van het eiland werd ontgonnen, overgebracht op vrachtschepen en beschikbaar gemaakt voor Europese en Australische markt.
 

Over het hele eiland zijn autowrakken van Britse en Australische jeeps terug te vinden.

Honden zijn geen autochtone diersoort op Nauru. Ze werden door de Britse kolonisatoren binnengebracht om hun huizen op het eiland te beschermen. Vandaag vormen agressieve wilde honden een ernstige plaag op het eiland.


Opslagplaats voor fosfaat, de grondstof die op Nauru werd gewonnen.
 
Golf was één van de vrijetijdsbezigheden op het eiland. Het spel was enkel beschikbaar voor de werknemers van de British Phosphate Commission.
 
Monument ter nagedachtenis van de Japanse bezetting tijdens WOII.

Hoofdkwartier van de British Phosphate Commission.

Constructie van mijnbouwindustrie langs de kustlijn.

Het hele binnenland van Nauru werd leeg gemijnd, ongeveer zo’n drie kwart van de totale oppervlakte. Vandaag wonen alle Nauruanen aan de kuststrook, het enige deel dat niet is aangetast door mijnbouw.

Ook tennis werd aangeboden aan de werknemers en families van de British Phosphate Commission.

Na het werk konden de Britse en Australische werkers verpozen op het terras van hun villa. De wijk met huizen voor de kolonisatoren ligt op een heuvel aan de westkust van het eiland, afgescheiden van de kuststrook waar de Nauruanen woonden.

Wijk voor alle Britse en Australische werkers, vandaag bewoond door Nauruanen.